Nevidomý evangelický kazatel romského původu | BRATRONDREJKO.CZ | recepty
Mír vám, kteří jste dalecí, i těm, kteří jsou blízcí.
Smirom tumenge, save san dural, ta avka tumenge, so san pašes.

Všechny texty napsal bratr Ondrejko / Ondrej Kováč, není-li uvedeno jinak.

Kdo je to bratr Ondrejko?

Úvodní stránka

Recepty na bezlepková těsta

Mana nebeská zapékaná s jablky

Vepřová jablíčka

Timotáta

"Proto vás vybízím, abyste pojedli. Je to potřebí k vaší záchraně." Vařte, pečte, jezte a buďte dobré mysli. Dobrou chuť.

KŘÍŽ

Pište a volejte.

BratrOndrejko Ondřej Kováč na facebookuMé srdce, mysl, uši i všechny kontakty jsou otevřené a k dispozici všem. Rád vyslechnu všechny dojmy, názory, příspěvky k obecné diskuzi, zajímají mě vaše myšlenky a těším se na vaše dojmy z mých článků. Pište a volejte.

Pište na tento mail: kovac (zavináč) bratrondrejko.cz,
nebo pište či volejte na číslo: 774 179 082,
můžete také volat na skype farar-kovac.

Moučníky

Nebeská mana zapékaná s jablky

Ingredience
vejce2
sklenice cukru včetně 1 balení vanilkového1
sklenice pšeničné krupice 1
sklenice kefíru 1
sklenice polohrubé mouky 1
lžičky soli 1/2
prášek do pečiva 1/2
jablka, příp. rozinky
Postup přípravy
V míse smícháme všechny přísady kromě jablek a pěkně našleháme.
Necháme 30 minut nabobtnat
a poté nalijeme do vymazané formy.
Poklademe jablky nakrájenými na plátky
a pečeme na středně silném ohni dorůžova.
Možno podávat teplé s kysanou smetanou, ale chutná i za studena.
Recept, pochází z Ruska, kde je všeobecně znám pod názvem Mannik (doslova ?manovník?). Svůj neobyčejný název tento jednoduchý moučník dostal podle jedné z hlavních přísad - pšeničné krupice, která je v Rusku natolik ceněna a řazena mezi základní potraviny, že byla nazvána "manou", tedy pokrmem seslaným z nebe. Každá hospodyňka má doma sklenici s pšeničnou krupicí, z níž vaří krupicovou kaši nejen pro malé děti, nýbrž pro všechny členy rodiny. Moučník z pšeničné krupice je rovněž velmi oblíben a existuje v celé řadě variant.

Masité pochoutky

Vepřová jablíčka

Ingredience:
Vepřová krkovicecca 1 kg
plátky jablek10x
koření-
sůl-
pepř-
majoránka-
bazalka-
muškátový oříšek-
Postup přípravy
Maso omyjeme a celý kus vložíme do pekáčku. Pekáček by neměl být mnohem větší, než máme maso. Dále maso ze všech stran dobře osolíme, opepříme, posipeme majoránkou, bazalkou a muškátovým oříškem. Maso pak obložíme ze všech stran plátky jablek, které jsme si předem nakrájeli a plátky ponechaly i se šlupkou. Maso také alespoň třemi plátky podložíme. Plátky jablek maso nepřikrývají, jsou ve spod a po stranách. Pekáček Přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 10 minut na 200 stupňů a dále na 170 stupňů cca 2 hodiny. Během pečení podle potřeby podléváme trochou převařené vody.

Timotáta

Ingredience:
vepřová šunka10 g
cibule1 větší
česnek1 větší stroužek
rajský protlakcca 3 Lžičky
olej na smažení-
majoránka-
Postup přípravy:
Na oleji orestujeme do zlatova na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený stroužek česneku. Během restování přidáme špetku soli. Potom přidáme na pánev kousky šunky a opečeme ji do křupava. Tu pak zalijeme třemi lžičkami rajského protlaku. Ještě chvíli restujeme na pánvi a na konci ochutíme špetkou majoránky. Lze přidat i jiné koření dle vaší chuti. Tuto pochoutku z pánve přendáme na předem uvařené těstoviny nebo rýži.

Poslední aktualizace - jaro 2013

Hostink poskytuje zdarma

DOBRÁ SPOLEČNOST s.r.o.